Skip to content
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Улови и пусни Print E-mail
УЛОВИ И ПУСНИ


Да съхраним рибата за следващите поколения!
Нашите деца ще са ни благодарни!


В миналото риболова може да е бил средство за препитание и връщането на рибаря у дома без улов е означавало гладуване на децата му, но днес едва ли ще срещнете въдичар, който да лови риба, за да изхрани семейството си.Улови и пусни Безугледния риболов, често на границата на разрешеното, а нерядко и откровено навлизащ в територията на бракониерството е довел до опустошаването на родните ни водоеми, от което страда съвременното поколение риболовци. Искаме и нашите реки и езера да са като тези, за които четем или гледаме филми, в страните където опазването на рибното богатство отдавна се е превърнало в традиция не само за санкциониращите органи, но и за всеки отделен любител на риболова.Но сега те не са такива. А за да станат като тях - отговорността е наша! Освобождаването от Бай Ганьовския манталитет и възпреимането на нова култура на поведение е ключът към това. Радващото е, че началото на движението "Хвани и пусни" е вече положено и в България, колкото и крехко да е засега. Срещат се вече тук там от онези "балами", които не прибират уловената риба или поне не всичката а я пускат обратно, но точно те са от онази "порода", която мисли за следващите поколения, чиито плодове вече берат в "белите" страни. Ако искаме да се присъединим към тях, просто трябва да започнем да им подражаваме.

Какво е необходимо да направим, за да запазим рибата жива и да върнем поне част от нея във водата?Не много.Трябва да изпълним няколко прости съвета.

Като начало е добре да използваме куки без контра, така откачайки я няма да повредим устата на рибата, с което ще увеличим шанса и да живее след като я пуснем обратно. Освен това и на нас ще ни е доста по-лесно да извадим куката без контра от устата и. Може би ще се запитате: а как ще извадя рибата от водата щом куката ми няма контра? Отговорът е прост - дръжте линията постоянно изпъната и куката няма да се откачи. Такива куки вече се намират и по нашите магазини за риболовни принадлежноста, а ако не ги намерите или искате да използвате от наличните си, можете с помоща на клещи да отчупите контрата или да я притиснете към основното стебло.

Когато вадим риба от голяма дълбочина нека да го направим бавно, за да и спестим шока от рязката промяна на налягането от дълбоко към плитко.
Да държим рибата извън водата колкото се може по-малко време и да не я пипаме с ненавлажнена предварително ръка, така в по-голяма степен ще се запази защитния слой слуз по тялото и. А ако можем да я държим във водата докато откачаме куката, би било още по-добре. Също така не бива да я стискаме прекалено силно, откачайки куката.

Живарника, който използваме трябва да с добре разтворено вътрешноУлови и Пусни пространство, за да може рибата да се движи в него и да диша свободно. Не използвайте кофа с вода за съхранение на рибата, в нея кислорода бързо се изчерпва, особено през горещите дни. Ако риболова ни е успешен и живарника започне да се пълни, това също може да попречи на рибата да диша. Добре е за такива случаи да имаме резервен живарник или периодически да пускаме по някаква част от рибата, която не възнамеряваме да задържим за себе си.

Когато пускаме рибата, ако водата е течаща, е добре да насочим главата и срещу течението - това ще и помогне по-лесно да възтанови дишането си.
Като цяло нека бъдем внимателни с рибата, точно както бихме искали да се държат и с нас.

И накрая, един фотоапарат би свършил чудесна работа. Не е нужно да носим целия си улов у дома, за да покажем на приятели и съседи колко добри риболовци сме, една или няколко снимки биха имали пълна доказателствена стйност за това.

Опазването на рибното богатство не е една безмислена приумица, представете си ако всички риболовци пускаха поне половината от уловената риба, колко хвърлен хайвер би имало вповече през следващата пролет, колко увеличена популация на рибата. Българските водоеми са наши. Рибата в тях е наша. Нека я завещаем на децата си. И когато един ден установим, че количеството риба в родните ни реки и езера се е увеличило, ще можем да кажем: И аз имам своя принос за това!

Красимир Христов
гр.Русе